Menu Sluiten

Interview Riet met kleinkind Artis (13 jaar)

Hoi Oma,
Hoe gaat het? Ik heb voor school een opdracht dat ik een krant moet maken. Daarvoor moet ik iemand interviewen, en ik wilde graag jou met je schilderijen doen! De krant gaat over ANDERS zijn en ik vind jouw werk anders en heel eigen en mooi.
Mama of ik bellen je morgenvroeg om half zeven even want het moet morgen ingeleverd zijn, lekker slapen alletwee!
Liefs Artis

Ik ga mijn interview houden met een kunstenaar, genaamd R.B.v.B. Zij schildert heel mooie fruitschalen, stillevens en portretten. Ik heb hier een paar vragen voor haar.

Vind jij dat je anders bent? Waarom wel/niet?

Ik ben mijzelf met schilderen, dat is heel fijn, ook al vinden anderen dat het misschien anders zou kunnen. Of ik anders ben laat ik een ander zeggen. Ik vind het wel fijn om anders te zijn en niet met iedere andere mening mee te gaan, maar dicht bij mijzelf blijven.

Kan je iets vertellen over jouw schilderstijl?

Schilderen doe ik graag. Soms denk ik wel, oké dat vind jij, maar ik denk er anders over. Ik schilder graag portretten, bloemen en fruit en of ze gelijken? Nee, dat is echt niet altijd zo, maar dat is juist fijn. Het komt zoals ik ze zie. Jij ziet het misschien weer anders als ik maar wij zijn ook niet de hetzelfde. Dat maakt het juist ook zo bijzonder. Ieder mens is zoals die graag wil zijn. Zo zie ik bijvoorbeeld graag de textuur van de kwaststreep. Kijken waar hij naar toe gaat, ik ga met mijn kwast mee en samen vinden we het wel.

Wat zeggen mensen van jouw werk?

Over mijn schilderwerk? Het maakt me niet zoveel uit wat anderen ervan vinden. Wanneer ik zelf tevreden ben, als ik het zelf goed vind dan is het af. In het doek moet leven zitten en het schilderij moet mij uitdagen en vooral niet saai zijn. Het hoeft van mij niet mooi te zijn, wel boeiend.

Waarom ben je begonnen met schilderen?

Geïnspireerd door andere kunstenaars aan het werk te zien wist ik dat ik dat ook wilde. Tekenen deed ik op school altijd heel graag. Als ik schilder kan ik me verliezen, je schildert, je bent de baas, je hebt de regie, je maakt  beslissingen waar de verf en kleur moet staan en waar jouw kwast naar toe wil maar ook om te durven zeggen, het is klaar is. Dat moment is best spannend en dan kom er niet meer aan.

Zou je je schilderwerk aan willen passen als iemand dat vraagt? En waarom wel/niet.

Nee, ik zou het nooit veranderen, voor de andere dan is het niet meer van mij. Op dat moment is het werk van die ander.

Waaraan kun je jouw werk herkennen?

Mijn werk herken je aan de stijl, een beetje slordig, een beetje gek en zo ook een beetje mijzelf, zoals ik ben.

Wat vindt je ervan als mensen iets van jouw werk vinden?

Om te horen wat mensen van mijn werk vinden is altijd leukom te horen. En natuurlijk mooi meegenomen als ze het leuk vinden, dat is fijn.Maar wat ze ook vinden, ook al vinden ze het helemaal niets dan lach ik inmijzelf en denk zo wil ik het nu een maal.

Wat vindt jij van anders zijn?

Anders zijn is heerlijk en voor mij een feest. Vroeger op school probeerde ik wel te denken wat zou het fijn zijn om anders te zijn, niet altijd hetzelfde denken als die andere. Dat ik dat nu ben en kan daar ben ik wel een beetje trots op.

Heb je een bepaald doel met je schilderwerk

Ik heb niet echt een speciaal doel. Ik geniet van mijn werk. Bij ieder schilderstuk heb ik een gedachte of een gevoel, een verlangen van iets wat ik heb beleefd of gevoeld of wat ik toen vond. Zo dwaal en droom ik in gedachten over het doek terwijl ik schilder. Misschien is er toch nog wel iets. Ik wil mijn kinderen en kleinkinderen door te schilderen laten zien en laten voelen dat het goed is om altijd jezelf te zijn.

Zou je de krant en de lezers nog iets mee willen geven over ‘anders zijn’?

Anders zijn en kort bij je zelf blijven. Ook al ben je anders, blijf jezelf dan, ben je puur en echt.

Artis, ik hoop dat je hiermee verder kunt. Liefs van je oma, die heel trots op je is.